ΜΙΑ ΣΠΙΘΑΜΗ ΑΠ' ΤΟ ΧΩΜΑ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΔΙΝΩ.......

Σάββατο 16 Μαρτίου 2013

ΧΑΜΟΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ. Με τις τράπεζες κλειστές για το Σαββατοκύριακο, το κράτος κατέσχεσε περίπου το 10% όλων των καταθέσεων, όλων των καταθετών


thumbnail


Στα 10 δισ. ευρώ ανέρχεται το συνολικό ύψος του πακέτου διάσωσης που συμφωνήθηκε για την Κύπρο κατά τη διάρκεια της μαραθώνιας συνεδρίασης του Eurogroup.
Βάσει της συμφωνίας, η Λευκωσία θα λάβει δέκα δισ. ευρώ, αντί των 17 δισ. ευρώ που ζητούσε, τα εννέα εκ των οποίων θα εκταμιευθουν από την ευρωζώνη και ένα δισ. ευρώ από το ΔΝΤ.
Η συμφωνία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων επιβολή εφάπαξ εισφοράς επί των καταθέσεων 9,9% για τις καταθέσεις σε κυπριακές τράπεζες άνω των 100.000 ευρώ και 6,7% για τις καταθέσεις που είναι κάτω από τις 100.000 ευρώ και αύξηση του φορολογικού συντελεστή στο 12,5% για τις επιχειρήσεις.
Ο φόρος επί των καταθέσεων θα επιβληθεί την Τρίτη 19 Μαρτίου, σημειώνει το Dow Jones Newswires καιαναμένεται να λειτουργεί κλιμακωτά. Από το μέτρο αυτό αναμένεται η είσπραξη 5,8 δισ. ευρώ.
Θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι ο φόρος στις καταθέσεις στις κυπριακές τράπεζες αφορά αποκλειστικά στις καταθέσεις σε τράπεζες της Κύπρου. Δεν θα φορολογηθουν, για παράδειγμα, οι καταθέσεις σε κυπριακές τράπεζες στην Ελλάδα. Θα φορολογηθουν, όμως, οι καταθέσεις Ελλήνων σε κυπριακές τράπεζες στην Κύπρο.
Επιπλέον στο πλαίσιο του προγράμματος δανεισμού εκτάκτου ανάγκης, η Κύπρος συμφώνησε να αυξήσει τον ονομαστικό συντελεστή στη φορολογία, κατά 2,5 ποσοστιαίες μονάδες, στο 12,5%.
Σε δηλώσεις του μετά το πέρας του Eurogroup, ο επικεφαλής του, Γερούν Ντάισελμπλουμ, επισήμανε πως η φορολογία επί των καταθέσεων που θα εφαρμοστεί στην Κύπρο στα πλαίσια της δανειακής συνθήκης των δέκα δισ. ευρώ δεν έχει στόχο να τιμωρηθεί η χώρα.
«Δεν τιμωρούμε την Κύπρο» ανέφερε, χαρακτηρίζοντας τη φορολόγηση ως «ένα πολύ δίκαιο μέτρο για τον επιμερισμό του φορτίου».
Ο ίδιος ανέφερε ότι με τη συμφωνία, το κυπριακό δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ θα διαμορφωθεί έως το 100% το 2020.
Από την πλευρά του, το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Γεργκ Άσμουσεν, περιέγραψε τη φορολόγηση των καταθέσεων ως «κατάλληλο» και «ειδικά επεξεργασμένο» μέτρο για την κατάσταση της κυπριακής οικονομίας.
Ο Άσμουσεν πρόσθεσε πως αναμένει από την Κύπρο να κυρώσει σε νόμο τη φορολόγηση πριν από την Τρίτη, όταν θα ξαναλειτουργήσουν οι τράπεζες στη χώρα, μετά την αργία της Καθαράς Δευτέρας.
Ήδη έχουν γίνει κινήσεις για να παγώσουν οι καταθέσεις που υπερβαίνουν το όριο για την υψηλή φορολόγηση, όμως τα υπόλοιπα ποσά «θα είναι διαθέσιμα χωρίς περιορισμούς», δήλωσε ο Άσμουσεν.
Σε ό,τι αφορά τις θυγατρικές των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται να ισχύσουν τα ανωτέρω μέτρα και ότι αυτές οι θυγατρικές θα απορροφηθούν από ελληνικό τραπεζικό οργανισμό.
Επίσης, αποσαφηνίστηκε ότι από την εφαρμογή αυτού του μέτρου δε θα υπάρξει επιπρόσθετο κόστος για την ελληνική πλευρά και ότι δεν θα θιγεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν δήλωσε από την πλευρά του πως αναμένει και τη συμβολή της Ρωσίας στο πακέτο διάσωσης της Κύπρου. «Η αντίληψή μου είναι ότι η ρωσική κυβέρνηση είναι έτοιμη να συμβάλει με την επέκταση του δανείου και τη μείωση του επιτοκίου» ανέφερε ο Ρεν.
Σύμφωνα με πηγές από τις Βρυξέλλες, η ρωσική κυβέρνηση είναι έτοιμη να διευκολύνει τους όρους ενός δανείου 2,5 δισ. ευρώ προς την Κύπρο με πενταετή επέκταση πέραν του 2016 και με μείωση του επιτοκίου.
Χάρη στις σημερινές αποφάσεις διασφαλίζεται η βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της Κύπρου, είπε ακόμη ο Ντάισελμπλουμ, άποψη με την οποία συμφώνησε και η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, η οικονομική στήριξη προς την Κύπρο θα είναι τριετούς διάρκειας και οι σχετικές δόσεις θα καταβάλλονται στη Λευκωσία σε τριμηνιαία βάση.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομίας της Κύπρου, Μιχάλης Σαρρής, δήλωσε ότι, υπό τον κίνδυνο μιας άτακτης χρεοκοπίας, οι διαπραγματεύσεις στο Eurogroup ήταν σκληρές και σημείωσε πως η σκληρή στάση του ΔΝΤ και άλλων εταίρων δημιούργησε βαρύ κλίμα.(inews.gr)
Σχόλιο
Το παγκόσμιο κατεστημένο διαλύει τα πάντα. Παίρνει τα πάντα από όλους.
Παίρνει από τους ανθρώπους τα παιχνίδια που τους έδωσε να παίζουν, για να τους αγχώσει και να τους απελπίσει.
Μην αγχώνεστε όμως. Απόδοτε τα του καίσαρος τω καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ.
πηγη: prisonplanet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΠΟΥ ΥΒΡΙΖΟΥΝ ΤΑ ΘΕΙΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΑΣΕΜΝΕΣ ΛΕΞΕΙΣ ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.