ΜΙΑ ΣΠΙΘΑΜΗ ΑΠ' ΤΟ ΧΩΜΑ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΔΙΝΩ.......

Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2010

Δ.Δρούτσας: "Μαζί Ελλάδα και Κύπρος σε όλα" - Κατέθεσε στεφάνι σε ΕΛΔΥΚ, Μακεδονίτισσα και Μνήματα


Η Ελλάδα και η Κύπρος θα αντιμετωπίσουν από κοινού «οποιαδήποτε κατάσταση και οποιοδήποτε εμπόδιο βρεθεί μπροστά μας», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας από την Κύπρο όπου πραγματοποιεί επίσκεψη για να επισημαίνει ότι οι δύο χώρες «από κοινού όποτε χρειαστεί, αν χρειαστεί, θα εκπονήσουμε και μια νέα στρατηγική».

Νωρίτερα το απόγευμα της Τετάρτης ο κ. Δρούτσας κατέθεσε στεφάνια στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας και στα Φυλακισμένα Μνήματα και στο μνημείο πεσόντων της ΕΛΔΥΚ στο στρατόπεδο της Δύναμης στη Μαλούντα.
O υπουργός είχε το απόγευμα της Τετάρτης συνομιλίες με τον Κύπριο ομόλογό του, Μάρκο Κυπριανού με αντικείμενο το Κυπριακό και τα ευρωτουρκικά, ενώ εξετάστηκαν ακόμη θέματα της ΕΕ, η νέα προσπάθεια για επίλυση του Μεσανατολικού και η πρωτοβουλία Αθήνας - Λευκωσίας για μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.


Ο κ.Δρούτσας τόνισε ότι με την επίσκεψη του στην Κύπρο μεταφέρει «ηχηρό μήνυμα» προς τους Κυπρίους, αλλά και προς τρίτους, ότι για την Ελλάδα το Κυπριακό «αποτελεί άμεση προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής».


Επίσης, δήλωσε ότι η Αθήνα υποστηρίζει ενεργά τις προσπάθειες του προέδρου Χριστόφια και τις προτάσεις του για την εξεύρεση μιας λύσης δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και των αρχών και αξιών της ΕΕ, χωρίς στενά χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησία.


Σε ερώτηση κατά πόσο οι κυβερνήσεις Αθηνών και Λευκωσίας θα αρχίσουν να μελετούν επιλογές αντιμετώπισης της κατάστασης στην περίπτωση κατάρρευσης της παρούσας διαδικασίας των διαπραγματεύσεων Χριστόφια - Έρογλου, ο υπουργός υπογράμμισε ότι αυτή τη στιγμή «όλοι οφείλουμε πρώτα από όλα να εστιάσουμε την προσοχή μας και να επικεντρωθούμε πάνω στις συνομιλίες» και ότι «δεν είναι ώρα να κοιτάζουμε άλλα σενάρια.


Όπως επισήμανε, οι διαπραγματεύσεις είναι σε σημαντική φάση και ότι «ξεκινά μια όχι εύκολη περίοδος».
Αναφερόμενος στην Τουρκία ο κ. Δρούτσας είπε ότι ο ρόλος της είναι κρίσιμος και εξέφρασε την ελπίδα μετά το δημοψήφισμα να υπάρξει αλλαγή στάσης, ώστε να σημειωθεί ουσιαστική πρόοδος στις συνομιλίες για το Κυπριακό. Επιπλέον επισήμανε ότι «έχει έρθει η ώρα και για την Άγκυρα τα λόγια για λύση του Κυπριακού να τα κάνει πράξεις, να δούμε πραγματικά αποτελέσματα, τα οποία αν είναι στη σωστή κατεύθυνση, εμείς θα τα χειροκροτήσουμε».
Επανέλαβε δε τη θέση ότι η Ελλάδα υποστηρίζει την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ υπό τον όρο ότι η Άγκυρα θα εκπληρώσει όλες της υποχρεώσεις της.


Νωρίτερα το απόγευμα της Τετάρτης ο κ. Δρούτσας κατέθεσε στεφάνια στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας και στα Φυλακισμένα Μνήματα και στο μνημείο πεσόντων της ΕΛΔΥΚ στο στρατόπεδο της Δύναμης στη Μαλούντα.


Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών τόνισε για μια ακόμη φορά την ανάγκη ενότητας των πολιτικών δυνάμεων για να επιτευχθεί ο κοινός στόχος της επίλυσης του Κυπριακού.


Από την πλευρά του, ο Μάρκος Κυπριανού ευχαρίστησε για την πλήρη στήριξη της Αθήνας και τόνισε ότι για να υπάρξει πρόοδος στις συνομιλίες για το Κυπριακό πρέπει να ανταποκριθούν θετικά η τουρκοκυπριακή πλευρά και η Άγκυρα.


Ο Δημήτρης Δρούτσας συναντήθηκε και με τον πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής Μάριο Καρογιάν. Μετά τη συνάντηση δήλωσε ότι συζητήθηκε το Κυπριακό και τονίστηκε ότι στόχος είναι η επανένωση της Κύπρου ενώ μετέφερε στον πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής την αμέριστη στήριξη της Ελλάδας στον αγώνα της Κύπρου για δικαίωση. Από την πλευρά του, ο κ. Καρογιάν είπε ότι στη συνάντηση έγινε ανταλλαγή σκέψεων για την παρούσα φάση του Κυπριακού μέσα σε εγκάρδιο, φιλικό και εποικοδομητικό κλίμα.


Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε και με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΠΟΥ ΥΒΡΙΖΟΥΝ ΤΑ ΘΕΙΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΑΣΕΜΝΕΣ ΛΕΞΕΙΣ ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.