ΜΙΑ ΣΠΙΘΑΜΗ ΑΠ' ΤΟ ΧΩΜΑ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΔΙΝΩ.......

Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013

Προς την καθιέρωση του Bitcoin ως μέσου online πληρωμών;


bitcoin-logotupo

Σημαντική άνοδο σημείωσε η αξία του διαδικτυακού νομίσματος Bitcoin, ξεπερνώντας τα 600 δολάρια, μετά από σχετική ακρόαση σε ειδική επιτροπή στη Γερουσία των ΗΠΑ.
Η Επιτροπή Εθνικής Ασφαλείας και Κυβερνητικών Θεμάτων εξετάζει τους κινδύνους και τα πλεονεκτήματα του Bitcoin για την κυβέρνηση και την κοινωνία εν γένει. Στην ακρόαση αναφέρθηκε ότι τα εικονικά συναλλάγματα αποτελούν «νόμιμη οικονομική υπηρεσία», με τα ίδια πλεονεκτήματα και ρίσκα που συνεπάγονται άλλα συστήματα online πληρωμών.
Αφορμή για την ακρόαση ήταν η υπόθεση του κλεισίματος από το FBI και της «ανάστασης» του Silk Road, του διαβόητου online καταστήματος ναρκωτικών και άλλων παράνομων αγαθών, οι χρήστες του οποίου χρησιμοποιούσαν Bitcoins για τις αγοραπωλησίες του.
Στο πλαίσιο της ακρόασης ζητήθηκαν οι απόψεις στελεχών του υπουργείου Δικαιοσύνης και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ενώ κατατέθηκαν και αναφορές του FBI και της Fed.
Όπως δήλωσε ο γερουσιαστής Τόμας Κάρπερ, επικεφαλής της επιτροπής, τα εικονικά συναλλάγματα, και κυρίως το Bitcoin, έχουν «αιχμαλωτίσει τη φαντασία κάποιων, τρομάξει κάποιους άλλους και μπερδέψει απίστευτα εμάς τους υπόλοιπους».
Από πλευράς του, το FBI επισημαίνει ότι αναγνωρίζει πως τα virtual συναλλάγματα παρέχουν «νόμιμες» οικονομικές υπηρεσίες, αλλά θα μπορούσαν να γίνουν αντικείμενα εκμετάλλευσης από κακόβουλα άτομα. Τη συγκεκριμένη άποψη συμμερίζεται και η Μιθίλι Ραμάν, στέλεχος του υπουργείου Δικαιοσύνης, η οποία επεσήμανε ότι είναι αυξημένη η χρήση διαδικτυακών νομισμάτων από εμπόρους ναρκωτικών, διακινητές παιδικής πορνογραφίας και άτομα που βρίσκονται πίσω από μεγάλης κλίμακας απάτες. Παράλληλα, ο Έντουαρντ Λόουερι, ειδικός πράκτορας της Μυστικής Υπηρεσίας, δήλωσε ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια για ψηφιακά νομίσματα να λειτουργήσουν εντός των υπαρχόντων πλαισίων νόμων και κανονισμών.
Το Bitcoin παραμένει «μικρό» σε σχέση με τα πραγματικά, επίσημα νομίσματα του κόσμου, ωστόσο από την εμφάνισή του το 2008 (δημιουργός του είναι ένας ανώνυμος προγραμματιστής, συλλογικά γνωστός πλέον με το ψευδώνυμο Σατόσι Νακαμότο) έχει καταστεί δημοφιλές όσον αφορά στις online πληρωμές. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Bitcoincharts, αυτή τη στιγμή υπάρχουν πάνω από 12 εκατομμύρια Bitcoins. Στην ιστοσελίδα - ανταλλακτήριο Mt. Gox, η αξία του Bitcoin υπερέβη τα 619 δολάρια τη Δευτέρα, τη στιγμή που στα τέλη του Οκτωβρίου βρισκόταν στα 200 δολάρια. Σύμφωνα με τους New York Times, σε κάποια ανταλλακτήρια η αξία του Bitcoin ξεπέρασε ακόμη και τα 700 δολάρια, ενώ η συνολική αξία των νομισμάτων που υπάρχουν στην αγορά εκτιμάται πως ξεπερνά τα επτά δισ. δολάρια.
Σύμφωνα με το BBC, το κλείσιμο του Silk Road και η ακρόαση στη Γερουσία έχουν δημιουργήσει την εντύπωση πως η αξία του ανεβαίνει καθώς όλο και περισσότεροι επενδυτές θεωρούν ότι το Bitcoin αρχίζει να γίνεται αποδεκτό και από το ευρύ κοινό.
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα των New York Times, η εν λόγω ακρόαση, σε συνδυασμό με τις τοποθετήσεις των ομοσπονδιακών αρχών, αποτελεί ένδειξη πρόθεσης αποδοχής και καθιέρωσης του Bitcoin ως μέσου online πληρωμών. 

πηγη: naftemporiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΠΟΥ ΥΒΡΙΖΟΥΝ ΤΑ ΘΕΙΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΑΣΕΜΝΕΣ ΛΕΞΕΙΣ ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.