ΜΙΑ ΣΠΙΘΑΜΗ ΑΠ' ΤΟ ΧΩΜΑ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΔΙΝΩ.......

Σάββατο 16 Απριλίου 2011

Νέα ονόματα Ελλήνων εμπλεκομένων στο σκάνδαλο των υποβρυχίων


Image   T
ο τεύχος του γερμανικού περιοδικού “Der Spiegel” που θα κυκλοφορήσει τη Δευτέρα, δημοσιεύεται το κατηγορητήριο εναντίον δύο πρώην στελεχών της γερμανικής εταιρίας Ferrostaal, από την οποία η χώρα μας αγόρασε τα υποβρύχια.

Τα στελέχη αυτά παραπέμπονται σε δίκη, αφού σύμφωνα με τις κατηγορίες που τους έχουν απαγγελθεί, διαχειρίζονταν τις μαύρες πληρωμές της εταιρίας, μεταξύ άλλων και για τα 4 ελληνικά υποβρύχια τύπου 214. Σύμφωνα με πληροφορίες στο κατηγορητήριο αναφέρονται και άλλα ονόματα Ελλήνων αξιωματούχων της εποχής που "λαδώθηκαν" από την FDW/Ferrostaal για να αγοραστούν τα 214.
Στο κατηγορητήριο γίνεται σαφής αναφορά στο όνομα του Άκη Τσοχατζόπουλου, επί θητείας του οποίου παραγγέλθηκαν τα τρία πρώτα υποβρύχια, με δυνατότητα και για τέταρτο (που τελικά παραγγέλθηκε αργότερα, επί θητείας του διαδόχου του στο υπουργείο Άμυνας, Γιάννου Παπαντωνίου).
Tην Πέμπτη του Πάσχα θα συζητηθεί στην Βουλή η αίτηση προανακριτικής επιτροπής που κατατέθηκε από το ΠΑΣΟΚ και στην οποία "σταυρώνεται" μόνο ο Άκης Τσοχατζόπουλος αφού "σφραγίζεται" μόνο στην περίοδο που ήταν υπουργός η διερεύνηση της υπόθεσης.
Στην επιστολή που στάλη στον πρόεδρο της Βουλής Φ.Πετσάλνικο από το σύνολο των απλών βουλευτών της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, αναφέρεται χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων:
"Με το υπ' αριθμ.33320/5.4.2011 έγγραφο του κ. Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας  και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων διαβιβάστηκαν στη Βουλή αντίγραφα της με αριθμό Ω 10/7 ποινικής δικογραφίας,  προκειμένου να διερευνηθεί ενδεχόμενη ποινική ευθύνη πρώην Υπουργών για αξιόποινες πράξεις που αυτοί φέρεται να τέλεσαν κατά την  άσκηση των καθηκόντων τους, στο πλαίσιο σύναψης των συμβάσεων του Πολεμικού Ναυτικού για την κατασκευή και επισκευή υποβρυχίων.

Από τη μελέτη των στοιχείων της δικογραφίας προέκυψαν στοιχεία που σχετίζονται με τον τότε Υπουργό Εθνικής Άμυνας, ως προς την από 15.02.2000 σύμβαση, με την οποία η κοινοπραξία  Ελληνικά Ναυπηγεία Σκαραμαγκά (:ΕΝΑΕ) - Ferrostaal AG - HDW ανέλαβε την κατασκευή και παράδοση στο Πολεμικό Ναυτικό τριών υποβρυχίων τύπου 214 (: Σύμβαση με την ονομασία «ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ»).

Από τα στοιχεία διαφαίνεται ότι προ της υπογραφής της  άνω σύμβασης και ενόψει της ανάθεσης του έργου σ' αυτήν, η ως άνω γερμανική εταιρεία (καθ' ά διαφαίνεται από απόφαση του Ανακριτή του Ειρηνοδικείου Μονάχου και τις καταθέσεις διευθυντικών στελεχών αυτής ενώπιον του Εισαγγελέα Μονάχου) ανέπτυξε, όπως έπραττε άλλωστε σε όλα τα έργα που αναλάμβανε ανά τον κόσμο, ένα σύστημα δωροδοκιών ανωτάτων πολιτικών και κρατικών αξιωματούχων, προκειμένου αυτοί να έχουν θετική άποψη και να ασκήσουν την επιρροή τους  υπέρ της ανάληψης των έργων από την ίδια.

Τα χρήματα των δωροδοκιών φαίνεται να κατέληγαν στους παραπάνω αξιωματούχους του Ελληνικού Κράτους, μέσω συμβούλων (όπως οι Μιχαήλ Ματαντός και Αλέξανδρος Αβαντάγγελος), δικηγορικών γραφείων της Ζυρίχης (όπως του Mais), ad hoc ιδρυομένων εταιρειών (όπως η 'Dolmarton' με έδρα τις Παρθένους Νήσους) και μέσα από πολλές και δυσεξακρίβωτες διαδρομές. Στην προκειμένη περίπτωση φέρεται να καταβλήθηκε για δωροδοκίες ποσοστό  4,5% επί του κοστολογίου («τζίρου») του έργου και το οποίο ανέρχεται στο ποσό των 72.000.000-83.000.000 ευρώ".

πηγη: defencenet.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΠΟΥ ΥΒΡΙΖΟΥΝ ΤΑ ΘΕΙΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΑΣΕΜΝΕΣ ΛΕΞΕΙΣ ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.