ΜΙΑ ΣΠΙΘΑΜΗ ΑΠ' ΤΟ ΧΩΜΑ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΔΙΝΩ.......

Σάββατο 28 Μαΐου 2011

Wikileaks:οι ΗΠΑ ανησυχούσαν για τις σχέσεις Αθήνας-Μόσχας.



Μπορεί δημοσίως οι αμερικανοί να δήλωναν ότι δεν είχαν κανένα πρόβλημα με τα ανοίγματα Καραμανλή προς τη Ρωσία,όπως προκύπτει όμως από τηλεγραφήματα του Wikileaks που δημοσιεύουν ΤΑ ΝΕΑ, ήταν βαθύτατα προβληματισμένοι.

Σ΄ένα απ΄ αυτά τα τηλεγραφήματα ο τότε αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Ντ. Σπέκχαρντ, εκφράζει τις ανησυχίες του για τις στενές σχέσεις Καραμανλή -Πούτιν,υποστηρίζοντας ότι αυτές μπορούν να οδηγήσουν σε πιο στενές σχέσεις ακόμη και με το Ιράν.Καλά λόγια είχε μόνο για την Ντόρα Μπακογιάννη:
«Προσπαθεί να τοποθετήσειτον εαυτό του σαν να λαµβάνει ισορροπηµένη θέση ανάµεσα στις ΗΠΑ καιτη Ρωσία, σε αντίθεση µε την υπουργό Εξωτερικών και πολιτική ανταγωνίστριά του Ντόρα Μπακογιάννη για την οποία κάποιοι Ελληνες πιστεύουν ότι τηρεί υπερβολικά φιλοαµερικανική γραµµή», έγραφε ο αµερικανός πρεσβευτής Ντάνιελ Σπέκχαρντ.

Σύμφωνα με τα τηλεγραφήματα 40 ηµέρες πριν από την προγραµµατισµένη συνάντηση του έλληνα πρώην πρωθυπουργού µε τον Πούτιν στις 17 ∆εκεµβρίου 2007, η αµερικανική πρεσβεία στην Αθήνα αποστέλλει στο Στέιτ Ντιπάρτµεντ εµπιστευτικό τηλεγράφηµαµε θέµα:

«Ελλάδα και Ρωσία: οι αναπτυσσόµενοι δεσµοί – που γίνονται πιο ισχυροί;».
Στο τηλεγράφημα αναφέρεται ότι «Ρώσοι πράκτορες θα µπορούσαν ναδιεισδύσουν στην ελληνική οικονοµία», λόγω της αυξανόµενης δύναµης των siloviki (πρώην και νυν στελέχη ασφάλειας και µυστικών υπηρεσιών που κατέχουν επιφανείς θέσεις στη Ρωσία του Πούτιν). Στο σχόλιό του ο αµερικανός επιτετραµµένος έγραφε: «Είναι ξεκάθαροότι οι Ελληνες απολαµβάνουν το κόρτε των Ρώσων, ακόµα και αν το παίζουν συχνά δύσκολοι».
Ο Σπέκχαρντ υποστηρίζει σε άλλο τηλεγράφημά του που έστειλε αμέσως μετά τη συνάντηση Πούτιν-Καραμανλή ,ότι «ο Καραµανλής προφανώς πιστεύει ότι µπορεί να διατηρήσει ισορροπία στις σχέσεις µε τη Ρωσία και τη ∆ύση. Ο κίνδυνος όµως είναι ότι η Αθήνα, όντας πιο κοντά στη Ρωσία στα θέµατα ενέργειας, µπορεί να βρει τον εαυτό της υπό πίεση και να στηρίξει τους Ρώσους σε άλλα θέµατα όπως είναι οι σχέσεις µε το Ιράν. Εχουµε πει στους Ελληνες ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν πρόβληµα µε τους καλύτερους ελληνορωσικούς δεσµούς. Την ίδια ώρα, συνεχίζουµε να ρωτάµε πώς η Ελλάδα µπορεί να συµβιβάζειτη στήριξή της για τον αγωγό TGI µετο ανταγωνιστικό πρότζεκτ του South Stream – ένα ερώτηµα στο οποίο ακόµα να λάβουµε επαρκείς απαντήσεις», έγραφε ο Σπέκχαρντ. 



πηγη: onalert.gr



 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΠΟΥ ΥΒΡΙΖΟΥΝ ΤΑ ΘΕΙΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΑΣΕΜΝΕΣ ΛΕΞΕΙΣ ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.