ΜΙΑ ΣΠΙΘΑΜΗ ΑΠ' ΤΟ ΧΩΜΑ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΔΙΝΩ.......

Σάββατο, 17 Δεκεμβρίου 2011

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΟ ΑΝΤΡΩΝΙ ΗΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟ ΤΟΝ ΚΥΝΟΚΕΦΑΛΟ

Εδώ και αρκετό καιρό είχε φτάσει στα αυτιά μας μια περίεργη ιστορία περί τον Άγιο Χριστόφορο.
Μια ιστορία που τον ήθελε να έχει σώμα ανθρώπου και κεφάλι σκύλου.
Ακριβώς σαν τα νεφελίμ που περιγράφει στα βιβλία του ο κ.Λιακόπουλος.
Η περιέργεια μας έκανε αμέσως να ψάξουμε πληροφορίες στο διαδίκτυο  και αυτό που βρήκαμε ήταν εντυπωσιακό.
Βρήκαμε πολλές φωτογραφίες του Αγίου, άλλες τον απεικονίζουν  σαν ένα πολύ ψηλό άνθρωπο (οι νεότερες) και άλλες που τον απεικονίζουν  ως κυνοκέφαλο (οι παλαιότερες, με κεφάλι σκύλου).
Ψάχνοντας παρακάτω είδαμε  πως από τις παραπάνω  εικόνες πολλές είχαν συγκεκριμένη διεύθυνση  για το που βρίσκονται.
Μεγάλη πρόκληση για εμάς!
Έτσι δεν το σκεφτήκαμε πολύ και κανονίσαμε μια ημέρα να επισκεφτούμε και να δούμε με τα μάτια μας  από κοντά μια  από αυτές τις  περίεργες εικόνες του Αγίου.
Μια από αυτές τις εικόνες βρίσκετε στο Αντρώνι  Ηλείας.
Εκεί και πήγαμε. Είναι ένα ορεινό χωριό στο Ν.Ηλείας περικυκλωμένο από πολύ πράσινο  με υπέροχο τοπίο
Και μακριά από τον υποτίθεται (πολιτισμένο κόσμο)  με ανθρώπους πολύ απλούς  και φιλότιμους να μας βοηθήσουν.
Αυτό που συναντήσαμε  εκεί μας εντυπωσίασε υπερβολικά.
Δεν ήταν απλά μια εικόνα αλλά μια τοιχογραφία που με την πρώτη ματιά καταλαβαίνει κάποιος  ότι μιλάμε για μια πολύ παλαιά  απεικόνιση . 
Η εικόνα αυτή  βρίσκετε στον παλαιό ναό του χωριού όπου είναι και το κοιμητήριο.

Προσέξτε την απεικόνιση της Παναγίας για να καταλάβετε την παλαιότητα των τοιχογραφιών.Για το βίο του Αγίου δεν θα αναφερθούμε  διότι λόγο του κεφαλιού του υπάρχουν διάφορες ιστορίες  που μπορεί να βρει κάποιος και αξίζει να βρείτε και να διαβάσετε.
Εμείς απλώς  σας δείχνουμε το τι είδαμε και  δημοσιεύουμε  δύο βίντεο  σαν βοήθεια για την  όποια μελέτη κάνετε  πάνω στο θέμα.ΟΙ ΜΗ ΓΝΩΣΤΕΣ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ ΑΣ ΜΗ ΒΙΑΣΤΟΥΝ ΝΑ ΠΟΥΝ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΠΛΗ ΤΕΡΑΤΟΓΕΝΝΕΣΗ!1 σχόλιο:

 1. O AΓΙΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ
  Αγιος ΧριστοφοροςKάθε μέρα η Eκκλησία μας εορτάζει αγίους, οσίους καί μάρτυρας. Σήμερα εορτάζει ο άγιος μάρτυς Xριστοφόρος. Aλλά ποιός ήτο ο άγιος Xριστοφόρος;
  * * *
  Έζησε την εποχή του Δεκίου (249-251 μ.X.). Kατήγετο από μέρος βαρβαρικό. Oι γονείς και οι πρόγονοί του ήταν ανθρωποφάγοι, καί αυτός ήτο βάρβαρος κατά τους τρόπους. Ήταν, όπως τον περιγράφουν, γίγας στο σώμα, με δύναμη τεραστία, αλλά στη μορφή δύσμορφος, πάρα πολύ άσχημος. Γι’ αυτό σε εικόνες τον ζωγραφίζουν με κεφάλι σκύλου, σα’ να ήταν σκύλος. Aυτό δεν είναι ορθό. Διότι δεν είχε κεφάλι σκύλου· το κάνανε οι αγιογράφοι, γιά να δείξουν πόσο άσχημος ήτο.
  Γύρω από τον βίο του υπάρχουν δύο παραδόσεις, η ανατολική καί η δυτική. Σύμφωνα με την ανατολική παράδοση, σε κάποιο πόλεμο ο άγιος Xριστοφόρος συνελήφθη αιχμάλωτος, καί oμολόγησε ότι πιστεύει στό Xριστό. Toν έστειλαν τότε στην Aντιόχεια με συνοδεία διακοσίων στρατιωτών. Eκεί όλοι αυτοί βαπτίσθηκαν από τον άγιο ιερομάρτυρα Bαβύλα. Έπειτα τον έφεραν εμπρός στo βασιλιά. Eκείνος εξεπλάγη από την ασχημία του προσώπου του καί σκεπτόταν, με ποιό τρόπο να τον πάρει στην ειδωλολατρία. Έβαλε λοιπόν δύο αμαρτωλές γυναίκες, δύο πόρνες, την Kαλλινίκη καί την Aκυλίνα, να τον προσελκύσουν. Aλλ’ αντί να παρασυρθεί από αυτές, προσείλκυσε αυτός εκείνες με τη διδασκαλία του στην πίστι του Xριστού. Mάλιστα οι δύο αυτές γυναίκες μαρτύρησαν, τις σούβλισαν γιά τον Kύριο, καί εορτάζουν μαζί του την ίδια ημέρα. Mετά απ’ αυτά ωργισμένος ο βασιλιάς διέταξε να κλείσουν τον άγιο Xριστοφόρο μέσα σ’ ένα χάλκινο σκεύος καί ν’ ανάψουν από κάτω φωτιά. Aλλ’ αυτός έμεινε αβλαβής. Έπειτα τον έρριξαν μέσα σ’ ένα πηγάδι. Tέλος τον απεκεφάλισαν, καί έτσι έλαβε το στεφάνι του μαρτυρίου.

  † επίσκοπος Aυγουστίνος
  (Ομιλία του Μητροπολίτου Φλωρίνης π. Αυγουστίνου στον ιερό ναό του Aγίου Παντελεήμονος Φλωρίνης, 9-5-1970)
  πηγή
  http://www.augoustinos-kantiotis.gr/?p=12144

  ΑπάντησηΔιαγραφή

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΠΟΥ ΥΒΡΙΖΟΥΝ ΤΑ ΘΕΙΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΑΣΕΜΝΕΣ ΛΕΞΕΙΣ ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.