ΜΙΑ ΣΠΙΘΑΜΗ ΑΠ' ΤΟ ΧΩΜΑ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΔΙΝΩ.......

Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012

Αρχαία ελληνική μουσική των Παστούν


e56ae2c4f6991efc2e73d218ee85 grande


Του Λιακόπουλου Δημοσθένη
Ημουσική τους, όπως οι ίδιοι λένε, έχει αρχαίες ελληνικές ρίζες και έτσι έχουμε και εμείς την ευκαιρία να ακούσουμε περίπου με τι εμοιαζε η αρχαία ελληνική λαίκή μουσική, γιατί μερικοί νομίζουν ότι στην αρχαία Ελλάδα, έπαιζαν μόνο άρπες και φραγκολεβαντίνικη μουσική για καθυστερημένους και εγκεφαλικά νεκρούς. Αντίθετα, η αρχαία ελληνική μουσική ήταν, όπως και αυτοί που την δημιούργησαν ζωντανή με νταούλια, ζουρνάδες, λύρες και όργανα που ήταν οι πρόδρομοι του σημερινού μπουζουκιού. Όλα αυτά τα όργανα τα έχουν οι Παστούν και περηφανεύονται που μπορούν και χρησιμοποιούν αρχαία όργανα. Ένα μάλιστα από αυτά, που θυμίζει ένα υπερμεγέθη μπαγλαμά, το ονομάζουν «κιτάρ» και οι κιθαρωδοί που το χρησιμοιποιούν δίνουν εκπληκτικές μελωδίες.
Αχ ρε Ελλάδα, γιατί δεν αγαπάς τους Έλληνες! Θυμάμαι τι είχε πει ο Αγησίλαος, όταν αφού με τον Σπαρτιατικό στρατό του οποίου ηγείτο συνέτριψε τους Κορίνθιους έξω από την Κόρινθο. Οι Κορίνθιοι υποχώρησαν πανικόβλητοι μέσα στην πόλη και οι σύμμαχοι των Σπαρτιατών του πρότειναν να μπουν στην πόλη και να μην αφήσουν κανέναν, διότι οι Κορίνθιοι ήταν άδικοι και ασυνεπείς. Τους λέει λοιπόν ο Αγησίλαος. «Αν είναι να σκοτώσουμε όλους τους Έλληνες με τους οποίους δεν συμφωνούνε, δεν θα μείνει ούτε ένας Έλληνας ζωντανός. Πόσο καλό θα ήταν να είναι οι όλοι Έλληνες φιλέλληνες!»
Όσο για μένα φίλοι μου, σας θυμίζω, ότι η Ελλάδα γνώρισε πολλούς ηγέτες. Οι Έλληνες όμως μόνο ένα ηγέτη ακολούθησαν και παραδέχτηκαν όλοι. Τον μέγιστο των Ελλήνων, τον Αλέξανδρο, τον μέγα πολέμαρχο τον μέγα κατακτητή, τον μέγα αναμορφωτή. Και να θυμάστε κι αυτό. Πολλοί πολέμησαν, νίκησαν και κατέκτησαν. Μόνο τον Αλέξανδρο αγάπησαν όμως οι κατακτημένοι.


πηγη: prisonplanet.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΠΟΥ ΥΒΡΙΖΟΥΝ ΤΑ ΘΕΙΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΑΣΕΜΝΕΣ ΛΕΞΕΙΣ ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.