ΜΙΑ ΣΠΙΘΑΜΗ ΑΠ' ΤΟ ΧΩΜΑ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΔΙΝΩ.......

Δευτέρα 23 Αυγούστου 2010

231 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΚΟΣΜΑ ΤΟΥ ΑΙΤΩΛΟΥ


ΕΘΕΣΕ ΤΑ ΘΕΜΕΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΕΓΑΛΟ ΞΕΣΗΚΩΜΟ...



Ο Πατριωτικός Ελληνικός Σύνδεσμος μέσω του παρόντος δελτίου τύπου και με αφορμή τη συμπλήρωση 231 ετών από το θάνατο του εθνεγέρτη Πατροκοσμά του Αιτωλού, τιμά τη μνήμη μιας τεράστιας μορφής της ελληνορθοδοξίας, η οποία αποτελεί την πνευματική σκέπη και αιγίδα του Συνδέσμου.

Ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός, γεννήθηκε το 1714, στο χωριό Μέγα Δένδρο Τριχωνίδος. Διδάχθηκε τα πρώτα του γράμματα στη Μονή της Αγίας Παρασκευής στη Μάνδρα του Θερμού Αιτωλοακαρνανίας, βορείως της Ναυπάκτου.


Εκεί είχε ως διδασκάλους του αρχικά τον ιερομόναχο Προκόπιο Γιαννέλο κι αργότερα τον ιεροδιάκονο Ανανία Δερβισάνο. Ασπασθείς τη μοναχική ζωή, εφοίτησε στην Αθωνιάδα σχολή υπό τη διδασκαλία του Ευγενίου Βούλγαρη.


Τελειώνοντας τις σπουδές του, έλαβε την άδεια από το βορειωηπειρώτη Πατριάρχη Σεραφείμ (εκ Δελβίνου) , να ξεκινήσει το ιεραποστολικό του έργο.


Το πλούσιο έργο του δεν αντικατοπτρίζεται αποκλειστικά στο γεγονός ότι πέτυχε να αναζωπυρώσει στους απλούς Έλληνες της υπαίθρου το μεγάλο πόθο για Λευτεριά, ανάβοντας τη δάδα που θα πυρπολούσε έπειτα από μισό αιώνα την άτιμη τουρκιά. Χειροπιαστά παραδείγματα της προσφοράς του αποτελούν τα 210 Ελληνικά Σχολεία και τα περίπου 1100 κατώτερα που ίδρυσε κατά τη διάρκεια των χρόνων που όργωνε την ελληνική επικράτεια θέτοντας τα θεμέλια για το μεγάλο ξεσηκωμό.


Το ημερολόγιο έδειχνε 24 Αυγούστου 1779, όταν έπειτα από εντολή του Κουρτ Πασά του Βερατίου συνελλήφθη, βασανίστηκε ανηλεώς και τελικώς απηγχονίσθη. Όταν το άψυχο κορμί του περισυλλέχθη από κάποιο μοναχό της περιοχής, ενταφιάστηκε στο νάρθηκα της Εκκλησίας των Εισοδίων της Θεοτόκου στο Κολικοντάσι.


Σήμερα δυστυχώς ελάχιστες είναι οι μορφές εκείνες, οι οποίες διακονούν την ελληνορθοδοξία, έχοντας ως γνώμονα τα ιδανικά της πατρίδος και της εξυπηρέτησης των συμφερόντων του Έθνους. Κοιτώντας κάποιους ποιμενάρχες, γνωρίζουμε πολύ καλά ότι ποτέ δεν πρόκειται να σταθούν δίπλα σου. Εκεί δηλαδή που βρίσκονται ο Παπαφλέσσας, ο Γερμανός Καραβαγγέλης, ο Παπασταύρος Αγαθαγγέλου κι όλοι όσοι έδωσαν τα πάντα για την υλοποίηση της Μεγάλης Ιδέας σε διαφορετικές στιγμές της ιστορίας, όταν το σάλπισμα του καθήκοντος σήμαινε την έγερσιν ψυχών τε και σωμάτων υπέρ του Αγώνος. Βοήθα λοιπόν Πατροκοσμά σ' αυτές τις δύσκολες μέρες κι αξίωσε μας να δούμε το Ποθούμενον όρθιοι μέσα στη Μεγάλη Εκκλησιά μας στην Πόλη.




ΖΗΤΩ ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ


Μετά Τιμής για το Δ.Σ Ο Πρόεδρος : Χάμος Αστέριος Ο Γραμματέας : Τσιλοπάνος Πάρις

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΠΟΥ ΥΒΡΙΖΟΥΝ ΤΑ ΘΕΙΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΑΣΕΜΝΕΣ ΛΕΞΕΙΣ ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.