ΜΙΑ ΣΠΙΘΑΜΗ ΑΠ' ΤΟ ΧΩΜΑ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΔΙΝΩ.......

Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

Ζώνη Απαγόρευσης Πτήσεων στη Λιβύη με ελληνική εμπλοκή

Image     
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε πριν λίγα λεπτά την δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Λιβύη. Η επιχείρηση θα ξεκινήσει άμεσα όπως είχαν εισηγηθεί οι ΗΠΑ και πλέον τα πράγματα περιπλέκονται. Θα αντιδράσει ο Μ.Καντάφι; Θα πλήξουν τις αντιαεροπορικές συστοιχίες; Θα κτυπηθούν τα αεροσκάφη του αν απογειωθούν; Οπωσδήποτε η απόφαση είναι προκλητική και υπηρετεί σκοπιμότητες. Μπορεί ο Μ.Καντάφι να απέχει πολύ από το πρότυπο να λαοπρόβλητου ηγέτη, αλλά και οι επαναστάτες δεν φαίνεται να απολαμβάνουν λαϊκής αποδοχής.

Η απόφαση του Σ.Α του ΟΗΕ όπως είναι διατυπωμένη αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα αφού κάνει λόγο για λήφη όλων των αναγκαίων μέτρων για τη προστασία των αμάχων από τις πιστές στον Καντάφι δυνάμεις.Προς το παρόν βέβαια η πιθανότητα χερσαίας επέμβασης είναι ακόμη συζητήσιμη. Σ΄ ότι αφορά στη no fly zone:
Πρόκειται για αρκετά περίπλοκη αποστολή στην οποία η Ελλάδα θα έχει άμεση εμπλοκή, με τα τέσσερα αεροδρόμια Σούδας, Ανδραβίδας, Αράξου και Ακτίου. Η Ιταλία δήλωσε ότι παραχωρεί τις αεροπορικές της βάσεις για την επιβολή του αποκλεισμού στην αφρικανική χώρα.

Θα βοηθήσει η ζώνη απαγόρευσης τους επαναστάτες ή είναι πολύ αργά; Οι δυνάμεις του Καντάφι πάντως κυριαρχούν, έχουν φθάσει στη Βεγγάζη και ο συνταγματάρχης,υπόσχεται επιείκια σ΄ όποιον δεν αντισταθεί στις δυνάμεις του.
Μαχητικά του ΝΑΤΟ από Ολλανδία, Βέλγιο, Γερμανία Δανία κλπ κατευθύνονται ήδη στα ΝΑΤΟϊκά αεροδρόμια της Μεσογείου, σε Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία για να μετάσχουν στην ζώνη αποκλεισμού που θέλει μεγάλες αεροπορικές δυνάμεις αφού πρόκειται για επιτήρηση σε 24ωρη βάση.
Η απόφαση ελήφθη με ψήφους 10 υπέρ έναντι 5 αποχών, συμπεριλαμβανομένων της Γερμανίας, της Ρωσίας και της Κίνας.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του ΟΗΕ, "Όλα τα απαραίτητα μέτρα θα ληφθούν για την προστασία του λαού της χώρας" (σ.σ.: και του πετρελαίου της). Διπλωμάτες από τη Γαλλία και τη Βρετανία ξεκαθάρισαν ότι οι ενέργειες είναι σημαντικό να είναι άμεσες και κυρίως να πραγματοποιηθούν πριν τα στρατεύματα του Muammar Gaddafi προσεγγίσουν τη Βεγγάζη.

«Δεν πρέπει να φτάσουμε πολύ αργά», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Αlain Juppe.

Παράλληλα, ανώτατος Βρετανός αξιωματούχος ξεκαθάρισε ότι μέχρι την Παρασκευή θα πρέπει να έχει γίνει η επέμβαση καθώς οι επιχειρήσεις έχουν ήδη καθυστερήσει αρκετά.
Σήμερα, σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων αλλά και το Αλ Τζαζίρα, δεξαμενόπλοιο  με την ονομασία «Anwaar Afriqya», το οποίο προερχόταν από την Ελλάδα και κατευθυνόταν στην Τρίπολη με 25.000 τόνους διυλισμένων καυσίμων, έπεσε στα χέρια των Λίβυων επαναστατών, 180 μίλια ανοιχτά του κόλπου της Σύρτης. 
Το δεξαμενόπλοιο, οδηγήθηκε στο Τομπρούκ, όπου και μεταγγίστηκαν τα καύσιμα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι αντίπαλοι του Καντάφι φέρονται να δήλωσαν ότι «αυτά τα καύσιμα ανήκουν πλέον στον λαό και όχι στον Καντάφι».

Ερώτημα είναι αν εμπλέκονται Ελληνες και από που φόρτωσε το σκάφος.


πηγη: defencenet.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΠΟΥ ΥΒΡΙΖΟΥΝ ΤΑ ΘΕΙΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΑΣΕΜΝΕΣ ΛΕΞΕΙΣ ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.