ΜΙΑ ΣΠΙΘΑΜΗ ΑΠ' ΤΟ ΧΩΜΑ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΔΙΝΩ.......

Σάββατο 5 Μαρτίου 2011

Η Γερμανία φορολογεί αναδρομικά τις επικουρικές συντάξεις Ελλήνων συνταξιούχων

troktiko    Η Γερμανία φορολογεί αναδρομικά τις επικουρικές συντάξεις Ελλήνων συνταξιούχων  Αναστάτωση προκαλεί στους τέως εργαζόμενους στη Γερμανία και νυν συνταξιούχους…
που έχουν παλιννοστήσει στην Ελλάδα νέα γερμανική ρύθμιση αναδρομικής φορολόγησης …της επικουρικής σύνταξης από το 2005 μέχρι το 2010. Το 2009 ψηφίστηκε στη Γερμανία μία νέα φορολογική ρύθμιση για τις επικουρικές συντάξεις που αφορά εκείνους που εργάστηκαν ή παρείχαν τις υπηρεσίες τους σε γερμανικές επιχειρήσεις (όχι σε δημόσιες, κρατικές ή δημοτικές) ανεξάρτητα από το εάν είναι μόνιμοι κάτοικοι Γερμανίας ή εξωτερικού.
Το νέο στοιχείο δεν είναι η φορολόγηση της επικουρικής σύνταξης, αλλά το γεγονός ότι οι συνταξιούχοι οφείλουν να υποβάλλουν αναδρομικά φορολογικές δηλώσεις από το 2005 μέχρι και το 2010 και επομένως να πληρώσουν και αναδρομικά τον ανάλογο φόρο.
Για τους συνταξιούχους που είναι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού, όπως π.χ. οι Έλληνες που έχουν παλιννοστήσει, ορίστηκε ως αρμόδια εφορία εκείνη του Neubrandenburg, η οποία στην ιστοσελίδα της παρέχει όλες τις πληροφορίες, ακόμη και τη δυνατότητα ηλεκτρονικής φορολογικής δήλωσης των ενδιαφερομένων.
Ασάφειες και ανεπαρκείς προθεσμίες
Πως θα βρουν άκρη οι ενδιαφερόμενοι;Μέχρι εδώ όλα ωραία και καλά. Θεμιτά και καθ’ όλα νόμιμα. Ο Γολγοθάς αρχίζει όμως από δω και πέρα: οι Έλληνες συνταξιούχοι που δέχθηκαν τις επιστολές της εφορίας του Neubrandenburg για φορολογική δήλωση με αναδρομική ισχύ αντιμετωπίζουν μια σειρά δυσκολίες.
Τις δυσκολίες μας επεσήμανε ο Θόδωρος Γαβράς, βετεράνος συνδικαλιστής (από το 1964 στα Γερμανικά Συνδικάτα) , επί 12 χρόνια μέλος του δημοτικού συμβουλίου στο Μόναχο (SPD) και νυν συνταξιούχος.
Η πρώτη δυσκολία είναι η ασάφεια των επιστολών
Ουδείς αντιλαμβάνεται περί τίνος πρόκειται, λέει στην εκπομπή μας ο Θόδωρος Γαβράς: «Οι επιστολές, οι οποίες στέλνονται δεν είναι τόσο ξεκάθαρες ως προς το περιεχόμενο. Πιστεύει κανείς ότι η αναδρομική φορολόγηση αφορά και την σύνταξή του.»
Ας σημειωθεί ότι οι επιστολές είναι στα γερμανικά και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν, εάν θέλουν, να επιλέξουν την αγγλική μετάφραση, δεν υπάρχει δηλαδή ελληνική εκδοχή ούτε των επιστολών, ούτε των εντύπων. Κάτι που συνηθίζεται μέχρι τώρα τουλάχιστον από το Ομοσπονδιακό Ίδρυμα Συντάξεων της Στουτγάρδης.
Επιπλέον η αναδρομική ισχύ του νόμου εφαρμόζεται με κάπως πρωτόγνωρο τρόπο, για τα γερμανικά δεδομένα, δεν προβλέπεται δηλαδή μεταβατική ρύθμιση: «Συνήθως η Γερμανία αποφασίζει κάτι το οποίο έχει εφαρμογή με μία μεταβατική ρύθμιση.
Εδώ έγινε ακριβώς το αντίθετο: από το 2005 και εντεύθεν υποχρεούνται οι άνθρωποι να υποβάλλουν αίτηση φορολογικής δήλωσης και το πιο σημαντικό: όσο μικρή και αν είναι η επικουρική ή εργοστασιακή σύνταξη θα πληρώσει ο ενδιαφερόμενος φόρο, δεδομένου ότι εδώ δεν έχει καν το αφορολόγητο που έχει στην κανονική φορολογική του δήλωση.»
Η δεύτερη δυσκολία είναι ότι η τρίμηνη προθεσμία που ορίζεται από την εφορία του Neubrandenburg είναι δύσκολο να τηρηθεί, διότι οι επιστολές της γερμανικής εφορίας αποστέλλονται ως απλό γράμμα στους Έλληνες συνταξιούχους που έχουν παλιννοστήσει, όπως συνηθίζεται στη Γερμανία.
Έτσι όπως υπογράμμισε στο μικρόφωνό μας ο Θόδωρος Γαβράς: «Τα έντυπα στέλνονται με το κανονικό ταχυδρομείο, η προθεσμία όμως που ορίζεται είναι τρεις μήνες. Μπορεί λοιπόν να χάσεις τις προθεσμίες, επειδή έχεις πάρει τα χαρτιά καθυστερημένα.»
Πλήττονται γύρω στις 200.000 Έλληνες συνταξιούχοι;
Θα πληρώσουν τελικά φόρο και οι Έλληνες που εργάστηκαν στη Γερμανία τη δεκαετία του ’60;Πόσο σημαντικό είναι άραγε αυτό το πρόβλημα;
Πόσους Έλληνες συνταξιούχους που ζουν στην Ελλάδα αφορά αυτή η ρύθμιση;
Ο ακριβής υπολογισμός είναι ασφαλώς δύσκολος, διότι τα στατιστικά στοιχεία αφορούν συνήθως μόνον την σύνταξη και όχι την γνωστή ως επικουρική ή αυτό που λέμε στη γλώσσα της νομικής ισόβια «περιοδική παροχή».
Και εδώ η ρύθμιση είναι γενική και αφορά όλους όσους εργάστηκαν κάποτε, επί κάποια χρόνια στη Γερμανία και λαμβάνουν έστω και ψιχία επικουρικής σύνταξης.
Ο βετεράνος συνδικαλιστής Γαβράς υπολογίζει πως στην Ελλάδα ζουν γύρω στις 200.000 συνταξιούχοι που παίρνουν γερμανική σύνταξη και αυτό γιατί: «Η ρύθμιση δεν αναφέρεται ρητά στους νυν συνταξιούχους. Από τη Γερμανία περάσανε 1.100.000 Έλληνες. Άρα αν αυτή τη στιγμή οι ‘Ελληνες συνταξιούχοι ανέρχονται, όπως λένε οι γερμανικές στατιστικές, στους 235.000, από αυτούς ένας πολύ μεγάλος αριθμός ζει πια μόνιμα στην Ελλάδα.»
Τι μέλει γενέσθαι λοιπόν;
«Υπάρχουν προτάσεις βελτίωσης», μας απαντά ο παλιός δημοτικός σύμβουλος του Μονάχου. Οι προτάσεις του είναι: πρώτον, φορολόγηση στην πηγή, δηλαδή οι υπηρεσίες ή τα εργοστάσια που καταβάλουν τις επικουρικές συντάξεις να κατακρατούν τον φόρο και να τον αποδίδουν στην αρμόδια εφορία, όπως γίνεται με τις καταθέσεις που έχουν οι Έλληνες σε γερμανικές τράπεζες.
Δεύτερον, επέκταση της τρίμηνης προθεσμίας σε εξάμηνη για την τακτοποίηση της αναδρομικής φορολόγησης ή αποστολή συστημένων επιστολών.
Και τρίτον, τα έντυπα να αποστέλλονται σε ελληνική μετάφραση.
πηγη: newscode.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΠΟΥ ΥΒΡΙΖΟΥΝ ΤΑ ΘΕΙΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΑΣΕΜΝΕΣ ΛΕΞΕΙΣ ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.