ΜΙΑ ΣΠΙΘΑΜΗ ΑΠ' ΤΟ ΧΩΜΑ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΔΙΝΩ.......

Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011

Η κλιματική αλλαγή φοβίζει περισσότερο από την οικονομική κρίση τους Ευρωπαίους

                 Το 51% των Ευρωπαίων θεωρεί την κλιματική αλλαγή ως ένα από τα σημαντικότερα παγκόσμια προβλήματα. Η αλλαγή του κλίματος ιεραρχείται ως σοβαρότερο πρόβλημα (20%) ακόμη και από την οικονομική κρίση (16%). Τα προβλήματα της φτώχειας, του λιμού και της έλλειψης πόσιμου νερού (28% όλα μαζί), ακολουθούν.Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα ...αποτελέσματα του ευρωβαρόμετρου, στο ψηλότερο σημείο αξιολογείται ο κίνδυνος έλλειψης τροφής και νερού (81%) από τους Γάλλους, η αλλαγή του κλίματος από τους Σουηδούς (68%), η οικονομική κρίση από τους Έλληνες (78%), η διεθνής τρομοκρατία από τους Βούλγαρους (53%), η δυνατότητα πρόσβασης σε ενεργειακές πηγές από τους Δανούς (45%), οι ένοπλες συγκρούσεις από τους Βούλγαρους (42%), η εξάπλωση επιδημιών από τους Σλοβάκους (41%), η αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού από τους Σουηδούς (45%) και η εξάπλωση των πυρηνικών από τους Έλληνες (28%).

Η έρευνα δείχνει επίσης ότι το 78% πιστεύει πως η αντιμετώπιση της αλλαγής κλίματος μπορεί να ενισχύσει την ανάπτυξη και να δημιουργήσει νέες θέσεις απασχόλησης, ενώ το 68% θέλει η φορολογία να συναρτάται με την ενεργειακή χρήση.

Στην κλίμακα αξιολόγησης της σοβαρότητας ενός προβλήματος - με το 1 να χαρακτηρίζει το «καθόλου σοβαρό» και το 10 το «πολύ σοβαρό» -, το θέμα της αλλαγής κλίματος συγκεντρώνει κατά μέσο ευρωπαϊκό όρο 6.1. Οι Κύπριοι δίνουν έμφαση με 8.9 και ακολουθούν οι Έλληνες (8.6), ενώ τελευταίοι έρχονται οι Φινλανδοί και Βρετανοί (6.1).

Επίσης, το 88% των Ευρωπαίων πολιτών πιστεύει ότι η Ευρώπη μπορεί να επεκτείνει τη χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, το 87% ζητά μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στην ενέργεια και το 73% εστιάζεται στην καλύτερη ενεργειακή λειτουργία των αυτοκινήτων.

Με το θέμα αντιμετώπισης των κλιματολογικών αλλαγών πρέπει να ασχοληθούν: Οι εθνικές κυβερνήσεις σύμφωνα με το 57% των Ισπανών, η Ε.Ε. σύμφωνα με το 54% των Βέλγων, οι βιομηχανίες κι οι επιχειρήσεις σύμφωνα με το 57% των Γερμανών. Οι Πορτογάλοι πιστεύουν σε ποσοστό 46% ότι πρόκειται συλλογική ευθύνη πολλών παραγόντων, το 45% των Σουηδών ότι είναι ευθύνη των πολιτών, το 30% των Ισπανών ότι έχουν ευθύνη οι τοπικές και περιφερειακές αρχές, ενώ οι Έλληνες ισομερίζουμε τις ευθύνες: στην κυβέρνηση (37%) και στη συλλογική ευθύνη πολλών παραγόντων (επίσης 37%).

Το 53% των Ευρωπαίων δήλωσε πως τους τελευταίους έξι μήνες καθιέρωσε μια πρακτική πιο φιλική προς το περιβάλλον, ενώ το 66% δήλωσε πως εφαρμόζει τον διαχωρισμό και την ανακύκλωση σκουπιδιών.

Αναλυτικότερα, διαχωρίζουν και ανακυκλώνουν τα σκουπίδια τους οι Λουξεμβούργιοι (88%), προσπαθούν να μειώσουν τη χρήση μη ανακυκλώσιμων προϊόντων επίσης οι Λουξεμβούργιοι (71%), αγοράζουν τοπικά και εποχικά προϊόντα οι Αυστριακοί (55%), αγοράζουν ηλεκτρικό εξοπλισμό με κύριο κριτήριο τις ενεργειακές επιδόσεις οι Δανοί (55%), αποφεύγουν τη χρήση αυτοκινήτου και επιλέγουν άλλα μέσα πιο φιλικά στο περιβάλλον οι Σουηδοί (60%), έκαναν καλύτερη μόνωση του σπιτιού τους οι Βέλγοι (32%), η χαμηλή κατανάλωση βενζίνης ήταν το κύριο κριτήριο στην αγορά ενός αυτοκινήτου είπαν οι Λουξεμβούργιοι (27%), αποφεύγουν τις πτήσεις για μικρές αποστάσεις οι Σουηδοί (28%), στο σπίτι τους έβαλαν εξοπλισμό ανανεώσιμων πηγών ενέργειας οι Φινλανδοί (17%). Όσο για τους Έλληνες, εμείς διαχωρίζουμε τα σκουπίδια μας (62%), αγοράζουμε εποχικά προϊόντα (37%), προσπαθούμε να μην χρησιμοποιούμε πλαστικά (36%) και επιλέγουμε άλλους (πλην του ΙΧ) τρόπους μεταφοράς (21%).

πηγη: 24wresenimerwsi.gr

ΜΠΡΑΒΟ, ΚΑΙ ΕΙΣ ΑΝΩΤΕΡΑ!!!





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΠΟΥ ΥΒΡΙΖΟΥΝ ΤΑ ΘΕΙΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΑΣΕΜΝΕΣ ΛΕΞΕΙΣ ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.