ΜΙΑ ΣΠΙΘΑΜΗ ΑΠ' ΤΟ ΧΩΜΑ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΔΙΝΩ.......

Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2011

Ετοιμάζουν επιχειρήσεις κατά του Ιράν οι ΗΠΑ;

181011-ahmadinejad                 Προβληματισμούς προκαλούν στην διεθνή πολιτική σκηνή τα όσα συμβαίνουν τελευταία μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ, με αφορμή την σύλληψη δύο ανδρών, ο ένας εκ των οποίων μέλος των ιρανικών δυνάμεων, οι οποίοι σύμφωνα με τις αρχές των ΗΠΑ σχεδίαζαν να δολοφονήσουν τον πρεσβευτή της Σαουδικής Αραβίας. Αμερικανοί αξιωματούχοι τόνιζαν ότι η κίνηση αυτή του Ιράν υπερέβη τα εσκαμμένα, ενώ από την πλευρά τους οι Ιρανοί με μπροστάρη μάλιστα τον Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, πρωθυπουργό της χώρας μιλούν για σενάριο των ΗΠΑ, που κατασκευάζεται από συγκεκριμένους κύκλους στην αμερικάνικη κυβέρνηση που ως σκοπό έχουν να δημιουργήσουν συνθήκες έντασης μεταξύ των δύο χωρών, αλλά και να δημιουργήσει ένταση στις σχέσεις μεταξύ Ιράν και Σαουδικής Αραβίας.
Ερωτώμενος όμως εάν η σύγκρουση μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ είναι αναπόφευκτη, ο Αχμαντινετζάντ υποστήριξε ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει, λέγοντας ότι «"στη διοίκηση των ΗΠΑ υπάρχουν κάποιοι που θα ήθελαν κάτι τέτοιο αλλά πως υπάρχουν και σοφοί άνθρωποι που ξέρουν ότι δεν θα έπρεπε να κάνουν κάτι τέτοιο".
Η ουσία είναι ότι περνάμε σε μια ακόμη φάση έντασης στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Η οποία κατά πάσα πιθανότητα συνδέεται με τις εξελίξεις στο ζήτημα της αναγνώρισης του Παλαιστινιακού κράτους από τον ΟΗΕ. Είναι σαφές ότι όπως σημειώνει ο Αχμαντινετζάντ, στο εσωτερικό της κυβέρνησης και των υπηρεσιών των ΗΠΑ, υπάρχει μια μερίδα ανθρώπων που συνδέουν τα συμφεροντά τους με αυτά του Ισραήλ. Και οι οποίοι ίσως πιστεύουν ότι ένας αντιπερισπασμός αυτή την στιγμή, ο οποίος θα κατευθύνει τα φώτα της δημοσιότητας στην περιοχή μακρυά από την λωρίδα της Γάζας και πιο ανατολικά ίσως εξασφαλίσει πολύτιμο χρόνο στο Ισραήλ, που αυτή την στιγμή είναι πιεσμένο και διπλωματικά αποκλεισμένο.
Η έκρηξη όμως μιας σύρραξης στο Ιράν θα είχε μακροχρόνιες συνέπειες όχι μόνο για την περιοχή, αλλά για ολόκληρη την υφήλιο. Από την άλλη πλευρά οι ΗΠΑ είναι δεσμευμένες ήδη σε δύο περιοχές, σε Ιράκ και Αφγανιστάν. Και οι Αμερικανοί στρατιωτικοί αντιτίθονται αλλά και η κυβέρνηση Ομπάμα δεν φαίνεται να είναι ιδιαίτερα ευχαριστημένη με την προοπτική μιας ακόμη πολεμικής περιπέτειας.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΠΟΥ ΥΒΡΙΖΟΥΝ ΤΑ ΘΕΙΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΑΣΕΜΝΕΣ ΛΕΞΕΙΣ ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.