ΜΙΑ ΣΠΙΘΑΜΗ ΑΠ' ΤΟ ΧΩΜΑ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΔΙΝΩ.......

Κυριακή 27 Μαΐου 2012

Κάστρο Κυλλήνης: Ξύπνησαν μνήμες τα "Παλαιολόγεια"





Τη μνήμη και τη θυσία των τελευταίων μαχητών της Κωνσταντινούπολης και του Αυτοκράτορα Κωνσταντίνου ΙΑ’ τον Μάιο του 1453, τίμησαν στα 2α Παλαιολόγεια το πρωί του Σαββάτου,
στο Κάστρο Χλεμούτσι, κάτοικοι και φορείς της Ηλείας. Σε μια εκδήλωση που είχε τους δικούς της συμβολισμούς την εποχή που διανύουμε ο Πολιτιστικός Σύλλογος  Κάστρου «Ο Παλαιολόγος» με την στήριξη του Δήμου Ανδραβίδας - Κυλλήνης τίμησαν τους υπερασπιστές της Πόλης, στο χώρο του Κάστρου που συνδέθηκε με την Ιστορία του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου.

Στο χώρο τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση για τους ήρωες της Άλωσης, ο Επίσκοπος Ωλένης κ.κ. Αθανάσιος συνοδευόμενος από τον εφημέριο του Κάστρου π. Παναγιώτη Τρυφωνόπουλο. Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος του  Πολιτιστικού Συλλόγου  Κάστρου Σωτήρης Νικολιτσόπουλος, κήρυξη την έναρξη του 1ου Φεστιβάλ Τέχνης - Πολιτισμού του δήμου Ανδραβίδας - Κυλλήνης στο οποίο εντάσσεται και η συγκεκριμένη εκδήλωση, ενώ η επίσημη παρουσίαση του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί στις 25 Ιουνίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών παρουσία όλων των καλλιτεχνών που θα συμμετέχουν σε αυτό.

Στην ομιλία του ο δήμαρχος Ανδραβίδας Κυλλήνης Δημήτρης Αρβανίτης αναφέρθηκε στη σημασία της θυσίας του  Κωνσταντίνου ΙΑ’ και των μαχητών της Πόλης. Συνδέοντας το χθες με το σήμερα ο δήμαρχος ζήτησε την επαγρύπνηση πολιτικών και πολιτών για να αντιμετωπιστούν οι κάθε είδους απειλές εξ Ανατολών.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με απαγγελίες ποιημάτων από κατοίκους και μαθητές τον συντονισμό των οποίων είχε ο εκδότης της εφημερίδας «Παλαιολόγος» Στάθης Αρβανίτης. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την ομιλία του γραμματέα του Συνδέσμου Οπλιτών ν. Ηλείας Γιώργου Κουρκούτα που μίλησε για την διαρκή σύνδεση της κληρονομιάς της Κωνσταντινουπόλεως με τον Νέο Ελληνισμό, ενώ απευθύνθηκε στα Αγγλικά στους παρόντες ξένους τουρίστες στους οποίους ανέφερε το νόημα της εκδηλώσεως μνήμης για την Άλωση του 1453 , καθώς και τις μακραίωνες ελληνικές θυσίες για την Ελευθερία του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού και της Χριστιανικής Πίστεως απέναντι στην Ασιατική απειλή. Η εκδήλωση μνήμης ολοκληρώθηκε με την τήρηση ενός λεπτού σιγής και την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο επικεφαλής την μείζονος αντιπολίτευσης του δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης Γιώργος Παναγιωτόπουλος Γιώργος, οι αντιδήμαρχοι Γρηγόρης Πόπορης και Χρήστος Παλαιολόγος, ο πρόεδρος και αντιπρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Κυλλήνης και δημοτικοί σύμβουλοι Ανδρέας Κορομηλάς και Βασίλης Αρβανίτης, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ και γνωστός μουσικοσυνθέτης Γιώργος Βούκανος ο διοικητής του Α.Τ. Λεχαινών Σωτήρης Παπασωτηρίου, ο υποπυραγός της Π.Υ. Λεχαινών Νίκος Τσίγκανος, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων της περιοχής και αρκετός κόσμος.

πηγη: www.ilialive.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΠΟΥ ΥΒΡΙΖΟΥΝ ΤΑ ΘΕΙΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΑΣΕΜΝΕΣ ΛΕΞΕΙΣ ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.