ΜΙΑ ΣΠΙΘΑΜΗ ΑΠ' ΤΟ ΧΩΜΑ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΔΙΝΩ.......

Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

Κι όμως!Συζητάμε ηλεκτροδότηση νησιών μας από Τουρκία!!!

                              Το Σάββατο το Onalert είχε δημοσιεύσει το ρεπορτάζ της τουρκικής εφημερίδας ΧΟΥΡΙΕΤ,σύμφωνα με το οποίο ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Παπακωνσταντίνου φερόταν έτοιμος να συζητήσει την ηλεκτροδότηση νησιών του Αιγαίου από τη Τουρκία! Γράφαμε ότι φερόταν ,γιατί πιστεύαμε ότι θα επρόκειτο προφανώς για λανθασμένη εκτίμηση της τουρκικής εφημερίδας. Φαίνεται ότι δεν είναι έτσι.


«Έχουμε μιλήσει και στο παρελθόν με τις τουρκικές αρχές για τη διασύνδεση των ελληνικών νησιών με την Τουρκία για ηλεκτρική ενέργεια και ακόμη το εξετάζουμε», φέρεται να δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Παπακωνσταντίνου στο περιθώριο φόρουμ Ενέργειας, την περασμένη Παρασκευή στην Κωνσταντινούπολη. 

Ο Έλληνας υπουργός –σύμφωνα πάντα με το τουρκικό δημοσίευμα, το οποίο επικαλείται σήμερα και ο Ελεύθερος Τύπος- τόνισε ότι σχεδιάζει να προσφύγει στην τουρκική αγορά ενέργειας για την ηλεκτροδότηση των ελληνικών νησιών θεωρώντας ότι αυτό μπορεί να ενισχύσει τις σχέσεις Αθήνας-Άγκυρας που βρέθηκαν υπό πίεση από τις εργασίες γεώτρησης των Ελληνοκυπρίων. 


«Πάντα θέλαμε να διασυνδέσουμε τα νησιά με την ηπειρωτική Ελλάδα αλλά υπάρχει μια πιθανότητα να τα διασυνδέσουμε με τουρκικά δίκτυα», φέρεται να είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου και πρόσθεσε ότι η κίνηση ίσως να αποδειχτεί περισσότερο προσιτή για την Ελλάδα.

Δεν απέκλεισε την πώληση της ΔΕΠΑ σε τουρκική εταιρία, σημειώνοντας ότι οι τουρκικές εταιρίες μπορούν να πάρουν μέρος στους διαγωνισμούς για τις ιδιωτικοποιήσεις που θα ξεκινήσουν το Δεκέμβριο. 

Από τη στιγμή που έχει απελευθερωθεί η αγορά ενέργειας, κάθε ιδιώτης ακόμη και οι Τούρκοι μπορούν να προμηθεύουν ηλεκτρικό ρεύμα.

Τον Μάιο του 2010, όταν ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε επισκεφτεί την Αθήνα, Τούρκοι επιχειρηματίες είχαν συζητήσει το θέμα της ηλεκτροδότησης των ελληνικών με την τότε υπουργό Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη, αλλά η απάντηση της, ήταν αρνητική. 

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, οι Τούρκοι επιχειρηματίες που ενδιαφέρονται να παρέχουν ηλεκτρικό ρεύμα στα ακριτικά ελληνικά νησιά, μπορούν να το κάνουν μόνο με την κατάθεση μιας αίτησης για άδεια προμήθειας στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Και εφόσον οι προϋποθέσεις πληρούνται, η ΡΑΕ δε μπορεί να αρνηθεί. 

Η ηλεκτροδότηση των ελληνικών νησιών επιδοτείται μέσω των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας, ενώ υπολογίζεται ότι τα έσοδα από την ηλεκτροδότηση των νησιών (επειδή πρόκειται δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί) ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ το χρόνο.


πηγη: onalert.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΠΟΥ ΥΒΡΙΖΟΥΝ ΤΑ ΘΕΙΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΑΣΕΜΝΕΣ ΛΕΞΕΙΣ ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.