ΜΙΑ ΣΠΙΘΑΜΗ ΑΠ' ΤΟ ΧΩΜΑ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΔΙΝΩ.......

Δευτέρα 13 Ιουνίου 2011

ΚΥΡΙΑΚΉ, 12 ΙΟΥΝΊΟΥ 2011 Η άλωση του Παλαμηδίου το 1822 και η ξεφτίλα του 2011

       


Από τον Στάικο Σταϊκόπουλο στον Παναγιώτη Αναγνωσταρά

Δήμαρχε ήθελες να δεις την τούρκικη σημαία αλλά στα χαλάσαμε τα σχέδια!

Ήταν 30 Νοεμβρίου του 1822,
η φλόγα της επανάστασης στην Ελλάδα είχε φουντώσει όταν ενάμιση χρόνο μετά την 25η Μαρτίου του 1821, τότε που οι Έλληνες, μη αντέχοντας άλλο τον τούρκικο ζυγό, είχαν ξεσηκωθεί και πολεμούσαν για την απελευθέρωση.
Στο διάστημα που είχε περάσει από την έναρξη της επανάστασης μέχρι και τις 30 Νοεμβρίου του 1822, οι αγωνιστές όχι μόνο δεν φοβήθηκαν την οθωμανική αυτοκρατορία αλλά της είχαν δώσει τα πρώτα χτυπήματα. Το όνειρο να ζήσουν ελεύθεροι χωρίς τους Τούρκους πάνω από το κεφάλι τους έπαιρνε μέρα με την ημέρα σάρκα και οστά.
Στο Ναύπλιο, την παραμονή του Αγίου Ανδρέα, ο Στάικος Σταϊκόπουλος και οι συναγωνιστές του, αψηφώντας τον κίνδυνο, ξεκίνησαν τη βροχερή νύχτα για το Παλαμήδι...

Ο Σταϊκόπουλος εμψύχωνε τα παλικάρια του λέγοντας τους κάποια στιγμή " Το Παλαμήδι φημίζεται, σε τούτη την πλάση, άπαρτο. Όμως, η δόξα που θα σας σκεπάσει αν το αποχτήσετε, θα φωτίσει Ανατολή και Δύση. Οι γενναίοι που κλείνουνε στα σωθικά τους τη φλόγα της λευτεριάς, ας σαλτάρουνε πρώτοι μαζί μου..."

Οι Έλληνες αγωνιστές τόλμησαν και κατάφεραν να αλώσουν το Παλαμήδι, ήταν μέρα χαράς και ελπίδας, οι μάχες και οι θυσίες δεν είχαν πάει χαμένες...

Λίγες μέρες μετά, ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης που είχε έρθει στο Ναύπλιο περιμένοντας την παράδοση της πόλης από τους Τούρκους και ζήτησε τα κλειδιά των φρουρίων. Ήταν 3 Δεκεμβρίου του 1822 όταν του τα παρέδωσαν και ο Γέρος του Μοριά τα πήρε και τα φίλαγε με δάκρυα να τρέχουν από τα μάτια του.

Μετά από αυτά τα γεγονότα περισσότεροι από τρεις χιλιάδες Τούρκοι έφυγαν με καράβια από το Ναύπλιο με προορισμό τη Μικρά Ασία. Επιτέλους το Ναύπλιο είχε έρθει στα χέρια των Ελλήνων.

Η εθνική ξεφτίλα του 2011

Φτάνοντας στο σήμερα, μόνο με τη λέξη εθνική ξεφτίλα μπορεί να χαρακτηρίσει τις προσπάθειες του δημάρχου Ναυπλιέων Παναγιώτη Αναγνωσταρά και του Γιάννη Γκιόλα από την Άλλη Πρόταση, να αφιερώσουν το μουσικό φεστιβάλ Ναυπλίου στους Τούρκους καλλιτέχνες και να δεχτούν χορηγία από την Τούρκικη πρεσβεία...

Οι αγωνιστές που πέρασαν δια πυρός και σιδήρου για να διώξουν τους Τούρκους από το Παλαμήδι δεν ήταν προφήτες για να φανταστούν τις ενέργειες του δημάρχου Αναγνωσταρά 189 χρόνια μετά.

Αυτοί έκαναν τα πάντα για να κατεβάσουν την τούρκικη σημαία από το κάστρο και οι έχοντες την εξουσία τώρα, προσπάθησαν να την ξανανεβάσουν...

Σας τα χαλάσαμε τα σχέδια

Μας συγχωρείτε κύριε Αναγνωσταρά που σας χαλάσαμε τα σχέδια, βλέπετε πάνω από τα συμφέροντα και τις δημόσιες σχέσεις είναι η Πατρίδα. Όλη η Ελλάδα ξεσηκώθηκε εναντίον σας.

 Τώρα μπορείτε να βγάλετε όσα δελτία τύπου θέλετε και να αρνείστε την πρόθεση που είχατε να υμνήσετε τους Τούρκους... Το ξέρετε ότι δεν πείθετε κανέναν, είχαν προλάβει να γίνουν γνωστές οι προθέσεις σας.
Τελικά, δήμαρχε παρά τα θρυλούμενα, δεν φαίνεται να έχετε καμία σχέση με τον οπλαρχηγό Αναγνωσταρά, αυτός ήταν τουρκοφάγος ενώ εσείς πιο πολύ για τουρκολάγνος μου κάνετε!

Ιάσονας Μουσταΐρας

Υ.Γ. Αν δείτε τίποτα εκδρομείς από την Αδούλωτη Μάνη κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ... μην εκπλαγείτε! Εμείς προσπαθήσαμε να σας προφυλάξουμε...





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΠΟΥ ΥΒΡΙΖΟΥΝ ΤΑ ΘΕΙΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΑΣΕΜΝΕΣ ΛΕΞΕΙΣ ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.